Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Loksze z powidłami ze śliwek"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 507
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 507
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Składniki
Ziemniaki, najlepiej średniej wielkości, ugotuj w mundurkach, obierz i odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ziemniaki na tarce o średnich oczkach. Dodaj do nich jajko oraz odrobinę soli do smaku. Na koniec dosyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób gładkie ciasto.
Ciasto wyrabiaj dość szybko, ponieważ przez długie zagniatanie straci swoją konsystencję i stanie się rzadkie.
Masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj jeden wałek i pokrój go na podobnej wielkości części.
Z kawałków ciasta uformuj kuleczki, a następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Opiecz je potem z obu stron na suchej, teflonowej patelni.
Opieczone loksze posmaruj najpierw roztopionym smalcem, a następnie powidłami. Mielony mak wymieszaj z cukrem pudrem. Taką mieszanką obsyp placki.
Loksze zroluj jak zwykłe naleśniki. Można podawać je posypane resztą maku z cukrem i ozdobić świeżymi ziołami.
Czas: ok. 50 minut. Poziom: Średni. Porcje: 4, 601 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień