Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Litewskie pierogi"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 12
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 84
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 95
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 12
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 84
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 95
Składniki
Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj 3 jajka oraz śmietanę. Wsyp sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie połącz obydwa rodzaje mięsa z obraną i posiekaną cebulą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienkie placki. Wycinaj krążki wielkości dłoni. Na połowie każdego krążka ułóż część mięsnego farszu.
Krążki składaj na pół, formując duże pierogi. Starannie zlepiaj brzegi.
Szczypiąc palcami ciasto, zrób wzory na każdym pierogu.
Pierogi ułóż na pokrytej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (25-30 minut). Układaj na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Podawaj do bulionu.
czas ok. 70 min; sztuka – 240 kcal, cena 60 grŹródło: Świat kobiety