Linguine z papryką i pesto

Linguine z papryką i pesto
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: LeiaOrgana
Smakowity sos z duszoną papryką i parmezanem. Inspiracja z internetu.

Składniki

  • Makaron linguine, porcja dla 2 osób, ok 150 g suchej masy
  • papryka, 3 kolory, po pół każdej
  • zielone pesto, 1-2 łyżki wg uznania
  • śmietana 12%, do 100 ml
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan, grana padano bądź inny ulubiony ser
  • opcjonalnie pół małej cebuli pokrojonej w piórka

Przygotowanie

  1. Wstawiam lekko osoloną wodę na makaron i kroję paprykę w paski.

  2. Do wrzątku wrzucam makaron, a paprykę (i opcjonalną cebulę) do woka z oliwą i duszę ją pod przykryciem do miękkości. Delikatnie przyprawiam solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

  3. Do miękkich warzyw wlewam śmietanę, dodaję pesto i mieszam aż powstanie sos.

  4. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, aż cały zostanie pokryty sosem.

  5. Podaję od razu posypując porcję startym serem i jeszcze odrobiną pieprzu.

Składniki
  • Makaron linguine, porcja dla 2 osób, ok 150 g suchej masy
  • papryka, 3 kolory, po pół każdej
  • zielone pesto, 1-2 łyżki wg uznania
  • śmietana 12%, do 100 ml
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan, grana padano bądź inny ulubiony ser
  • opcjonalnie pół małej cebuli pokrojonej w piórka
Składniki