Libański pikantny gulasz z ciecierzycy

Libański pikantny gulasz z ciecierzycy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczny orientalny gulasz. Koniecznie trzeba spróbować!

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy (suchej)
  • 2-3 bakłażany (około 600-700 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • po pół łyżeczki mielonych: kuminu, kolendry i cynamonu
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (lub świeże pomidory w lecie) – ok. 800 g
  • pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki (albo kolendry)

Przygotowanie

  1. Opłucz ciecierzycę i zalej wodą w odpowiednio dużym naczyniu. Niech się moczy przez całą noc. Rano odcedź ją, raz jeszcze opłucz i zalej świeżą przegotowaną wodą tak, aby wszystkie ziarna były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Uwaga, kipi! Miękką ciecierzycę odcedź.

  2. Podczas gdy gotują się strączki, bakłażany pokrój w grubą kostkę, ułóż w durszlaku, posyp solą i pozostaw nad miską na 30 minut. W tym czasie spłynie z nich gorzki sok. Przepłucz je teraz zimną wodą i dobrze osusz, na przykład papierowym ręcznikiem.

  3. Obrane cebule i czosnek posiekaj. W odpowiednio dużym rondlu rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, posyp cynamonem, kolendrą i kuminem i smaż kilka sekund, mieszając. Zwiększ płomień, dorzuć do rondla bakłażany i dokładnie wymieszaj, aby nabrały smaku przypraw i cebuli. Podgrzewaj 5 minut, niech się podduszą. Teraz dodaj pomidory i ciecierzycę, dopraw jeszcze pieprzem i solą (pamiętaj, że bakłażany są już słone!). Przykryj i duś potrawę przez około 20 minut.

  4. Gulasz z ciecierzycy podaj z kuskusem, ryżem albo chlebem. Na talerzach warto posypać go posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Składniki
  • 1 szklanka ciecierzycy (suchej)
  • 2-3 bakłażany (około 600-700 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • po pół łyżeczki mielonych: kuminu, kolendry i cynamonu
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (lub świeże pomidory w lecie) – ok. 800 g
  • pieprz i sól
  • posiekana natka pietruszki (albo kolendry)
Składniki