Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Letnie warzywa i polędwica w ziołach"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Składniki
Polędwicę wieprzową oczyść, opłucz i osusz. Z umytego oregano otrzyj listki. Wymieszaj je w łyżeczką utłuczonego czarnego pieprzu. Mięso obtocz w mieszance ze wszystkich stron.
Kapustę pozbaw wierzchnich liści, grubo poszatkuj. Umyj i osusz dwie kolorowe papryki (żółtą i czerwoną). Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Mią- ższ pokrój na większe kawałki. Czerwoną cebulę obierz, pokrój na ósemki. Oczyść starannie pod bieżącą wodą por. Posiekaj go w krążki. Obrane marchewki pokrój w słupki. Brokuł podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej połowę oleju. Włóż obtoczoną w mieszance ziołowo-pieprzowej polędwicę. Obsmaż ją z każdej strony (ok. 10 minut). Następnie mięso zdejmij z patelni, posól i ułóż na talerzu. Przykryj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, by doszło w środku.
Na osobnej dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Wrzucaj partiami przygotowane warzywa. Smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, ale pozostaną chrupiące. Oprósz je solą oraz pieprzem. Na koniec połączy ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwicę pokój w plasterki i podawaj razem z warzywami.
Czas ok. 45 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Dobra rada: Aby polędwica zachowała soczystość, najlepiej solić ją po usmażeniu.Źródło: Świat kobiety