Letnia fasolka po bretońsku

Letnia fasolka po bretońsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przedstawiam dziś jedno z moich ulubionych dań sezonowych – jest to letnia fasolka po bretońsku. Przypadła do gustu również wielu moim gościom, których postanowiłam nią poczęstować. Jak smakuje “zwykła” fasolka po bretońsku – wie chyba każdy, prawda? Ta dzisiejsza potrawa to raczej wariacja na temat, bo w tym daniu fasolę zastępuję fasolką szparagową. Do tego wystarczy dodać świeże pomidory i jeszcze parę składników – i oto pyszne, szybkie danie jest gotowe. Idealna potrawa na lato i wczesną jesień, gdy w ogrodzie wciąż zbieramy kolejne porcje fasolki szparagowej i bardzo dojrzałe pomidory.

Składniki

  • 700 g fasolki szparagowej, umytej, obranej i pokrojonej w 3-4 centymetrowe kawałki
  • 1 bardzo duża lub 2 mniejsze cebule, pokrojone w niedużą kostkę
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 kostka wędzonego tofu (180-200 g) albo dowolnej wędzonki lub kiełbasy, jeśli jadasz mięso, pokrojone w kostkę
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych
  • po dużej szczypcie świeżego lub suszonego majeranku i tymianku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • pieprz, sól i odrobina cukru do smaku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj około litra wody. Dodaj płaską łyżeczkę soli i wrzuć pokrojoną fasolkę szparagową. Moja, pierwotnie fioletowa, po zetknięciu z wrzątkiem zmienia barwę na zieloną – czyli taka mała magia... Ty jednak możesz użyć dowolnej fasolki – zielonej, żółtej czy jaką tam masz na podorędziu. Gdy fasolka osiągnie stan al dente, odcedź ją. Gotowana dłużej stanie się zbyt miękka i może “rozciapciać” się podczas dalszej obróbki, a przecież tego nie chcemy. Na talerzu ma wyglądać ładnie.

  2. Równocześnie w dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do smażenia i dodaj wybraną wędzonkę. U mnie to była (wyjątkowo) wegańska mortadela, ale bardzo rzadko używam takich produktów. Najczęściej jednak w moim rondlu ląduje tofu. Podsmażaj je przez chwilę, równocześnie mieszając.

  3. Dodaj cebulę i czosnek i dalej podsmażaj, mieszając.

  4. Smaż do czasu, aż cebula porządnie zmięknie, ale nie powinna się zrumienić.

  5. Teraz czas na dodanie pomidorów. Bez skórki i pokrojonych. Można też użyć domowego przecieru ze świeżych pomidorów, a ostatecznie – nawet passaty ze sklepu.

  6. Dodaj jeszcze zioła (majeranek i tymianek) i duś wszystko pod pokrywką przez jakieś 10 minut. Pod koniec przypraw danie cukrem, pieprzem i solą do smaku.

  7. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez kilka minut, aby smaki mogły się połączyć. Na koniec spróbuj – bo może trzeba będzie dodać jeszcze odrobinę soli, cukru lub pieprzu?

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 16 października
pyszności :)
asia67 16 października
zrobię koniecznie mojej córce :)
hajduczek-naturalnie 16 października
Mam nadzieję, że będzie jej smakować :)
Składniki
  • 700 g fasolki szparagowej, umytej, obranej i pokrojonej w 3-4 centymetrowe kawałki
  • 1 bardzo duża lub 2 mniejsze cebule, pokrojone w niedużą kostkę
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 kostka wędzonego tofu (180-200 g) albo dowolnej wędzonki lub kiełbasy, jeśli jadasz mięso, pokrojone w kostkę
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych
  • po dużej szczypcie świeżego lub suszonego majeranku i tymianku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
Składniki