Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Letni chłodnik z burakami i rzodkiewką"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1098
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11298
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1098
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11298
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 330 kcal, cena 2,80 zł
Buraki wyszoruj starannie, obierz ze skórki, opłucz i pokrój w grube paski. Włóż do garnka, zalej 400 ml wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj około 30 minut.
Gęstą kwaśną śmietanę dokładnie wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami mąki. Zapraw nią wywar z buraków.Gotuj całość na małym ogniu jeszcze 10 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia. Zupę odstaw do przestudzenia.
Ogórek opłucz, pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie plasterki. Umyj rzodkiewki, odetnij łodyżki i korzonki. Również pokrój w plasterki. Dymkę oczyść, opłucz, a potem drobno posiekaj.
Wszystkie przygotowane warzywa przełóż do zaprawionego śmietaną wywaru z buraków. Zupę dopraw do smaku zalewą z kiszonych ogórków, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (8-10 minut). Wyjmij, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Chłodnik przelej do dużych filiżanek, udekoruj opłukanymi gałązkami koperku. Podawaj z jajkiem.Źródło: Świat kobiety