Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 107
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 107
Składniki
Wystudzone ziemniaki (ważne!) przepuszczamy wraz z serem przez praskę.
Do masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta.
Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy 3-5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową na wygrzane talerze. Pierogi leniwe podajemy ze zrumienionym z bułką tartą masłem lub ze skwarkami ze świeżej słoniny. Potrawa została przygotowana wg przepisu z książki "1001 przepisów". Smacznego :)