Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te leniwe znalazłam dość starym zeszycie, a że lubimy leniwe to postanowiłam je przygotować. W sklepie jest dużo gatunków klusek ale nie ma jak swojej roboty - domowe. Leniwe wyszły mięciutkie i bardzo pyszne w smaku rodzinka zajadała aż się uszy trzęśli. Polecam
miska, praska do ziemniaków, szklanka o poj. 250 ml, rondel, patelnia,
Polecam.
Odsłon: 303
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 303
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Składniki
Kaszę manną wsypać do gorącego mleka i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, po czym odstawić do wystudzenia. Ser przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa, następnie rozetrzeć z jajkiem, mąką, kaszą manną i solą do smaku. Całość dokładnie zagnieść , uformować wałek lekko go spłaszczając i pokroić po skosie kluski czyli leniwe. Kluski gotować około 5 minut w lekko osolonym wrzątku od momentu wypłynięcia nad powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową , podawać polane podsmażoną bułką tartą i masełkiem.
Kojenie klusek.
Przygotowanie masy na kluski.
Masa gotowa.
Gotowanie klusek.
Kluski gotowe do podania.