leniwe pierogi....

leniwe pierogi....
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
uwielbiam je, mogłabym jeść i jeść na okrągło, najlepiej smakują mi polane roztopionym masłem z bułka tartą i posypane cukrem mniammm......:):) Zawsze robię na oko, ale dziś zmierzyłam ilość składników. Czasem ser jest rzadki więc należy dosypać trochę maki

Składniki

  • 50 dag białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek.

  2. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki.

  3. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia.

  4. Polewamy stopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i posypujemy cukrem...

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 12 listopada 2014
Z miłości wypływa wolność , a okrzykiem wolności jest uwielbienie , bo nawet to co leniwe jest dobre .
lidka5x5 12 listopada 2014
Ja też je uwielbiam, i tez mogła bym jeść często.
BEATA1978 13 listopada 2014
Mamy taki sam smak. Pyszności. Dawno nie robiłam a Ty Izuniu kusisz :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • masło
Składniki