Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane kotleciki z dodatkiem odrobiny boczku, prażonej cebulki, ziół włoskich i przypraw są aromatyczne i prawie robią się same.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 726
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 726
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Cebulę i boczek siekamy dość drobno. Podsmażamy na złoto na patelni.
W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajka, dodajemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwą lub nacieramy masłem lub margaryną.
Z masy mięsnej formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do bułki tartej można dodatkowo dodać odrobinę ziół włoskich. Smarujemy wierzch kotlecików odrobiną oliwy.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-50 minut, przy czym po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę, by równo się nam upiekły.
Podajemy z ulubionym sosem, surówką,i ziemniakami.