Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekkie pieczone kotleciki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Cukinię myję, wycieram ręcznikiem papierowym, odkrawam końcówki, a resztę ścieram na tarce o dużych otworkach. Wiórki przekładam na sitko, posypuję szczyptą soli, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam cukinię z soku, który się wytworzył. Do bułki tartej wlewam mleko i mieszam. Odstawiam, by bułka namiękła.
Filety kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku, a następnie dość drobno siekam (kroję najpierw w kostkę, później coraz drobniej, aż mięso będzie bardzo klejące). Do mięsnej masy dodaję czubrycę, sól i pieprz do smaku oraz startą, odciśniętą cukinię. Wbijam jajko, dokładam bułkę tartą namoczoną w mleku, wyrabiam (masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie rozpada się).
Z masy formuję kotlety wielkości tradycyjnego mielonego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 175 stopniach, przez 25 minut (do zarumienienia).
ok. 70 min
<strong>Monika Kubacka ze Szczecina</strong>Źródło: Tina