Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara

Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KingMazur
Przepis z książki "Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów". Zapraszam również na bloga

Składniki

  • 10 dag pokrojonej w paseczki chudej szynki (najlepiej wędzonej)
  • 120 g spaghetti
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 4 łyżki nisko-tłuszczowej śmietany
  • sól, pieprz
  • Świeżo posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać sól i oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i gotować 7 min.

  2. Szynkę podsmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodać czosnek i śmietanę. Wszystko podgrzewać kilka minut na małym ogniu.

  3. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Gotowe!

Komentarze do przepisu (7)

biancorossa 02 sierpnia 2011
Niezły blog.Lubię grupę "blogspot":)
biancorossa 02 sierpnia 2011
Bez żółtek,boczku i sera to raczej luźna dygresja niż carbonara w ścisłym znaczeniu
KingMazur 02 sierpnia 2011
Bez żółtek itp., dlatego jest lekkie, ale w smaku niczym nie ustępuje oryginalowi. Cieszę się, że blog jest... Czytaj całość »
Bez żółtek itp., dlatego jest lekkie, ale w smaku niczym nie ustępuje oryginalowi. Cieszę się, że blog jest niezły. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 dag pokrojonej w paseczki chudej szynki (najlepiej wędzonej)
  • 120 g spaghetti
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 4 łyżki nisko-tłuszczowej śmietany
  • sól, pieprz
  • Świeżo posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
Składniki