Lekki obiad

Lekki obiad
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Przepis wlasciwie na okres kiedy pojawiaja sie mlode ziemniaki, ale danie to z kazdymi smakuje równie dobrze. Glównym skladnikiem sa ziemniaki gotowane w ziolach, do tego sos parmezanowy i lekka salatka z melonów. Kto lubi "wkladke miesna" moze dodac do tego cieniutko pokrojone plasterki szynki np. wedzonej - pasuje idealnie do tego zestawu.

Składniki

  • ZIEMNIAKI:
  • 8 (młodych) ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu, tymianku i szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • SAŁATKA:
  • po ½ z 3 różnych melonów
  • ¼ l soku pomarańczowego lub wielowitaminowego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ pęczka mięty
  • 1 łyżka miodu
  • SOS PARMEZANOWY:
  • ¼ l śmietany
  • ¼ l mleka
  • 2 szalotki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki:
    Ziemniaki umyc, z mlodych usunac skórke, inne po prostu obrac. Wlozyc do garnka wraz z sola, oliwa z oliwek, ziolami i zmiazdzonym zabkiem czosnku. Zalac tylko taka iloscia wody, aby byly ledwo zakryte. Gotowac pod przykryciem.

    Sałatka
    Pokroic miazsz melonów na kawalki wielkosci kesa i wymieszac z odrobina plynnego miodu. Karmelizowac cukier w garnku, dodac sok pomaranczowy i gotujac zredukowac ilosc o polowe.
    Ostudzic sos i zalac nim salatke, dodac pokrojone listki miety.

  2. Sos parmezanowy
    Obrac szalotki i pokroic w drobna kostke. Podgrzac smietane z mlekiem i dodac szalotki. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut. Wymieszac ze startym parmezanem i doprawic gałka muszkatolowa, sola i pieprzem.

  3. Ziemniaki podac z sosem, salatka melonowa i ewentualnie z dowolna szynka.

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 29 lipca 2019
Obiad pierwsza klasa,zdjęcia śliczne i bardzo apetyczne:)
KORAL 29 lipca 2019
Bardzo fajne :)
fafiatko 29 lipca 2019
Swietna metoda na bardzo aromatyczne ziemniaki!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ZIEMNIAKI:
  • 8 (młodych) ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu, tymianku i szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • SAŁATKA:
  • po ½ z 3 różnych melonów
  • ¼ l soku pomarańczowego lub wielowitaminowego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ pęczka mięty
  • 1 łyżka miodu
  • SOS PARMEZANOWY:
  • ¼ l śmietany
  • ¼ l mleka
  • 2 szalotki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu
Składniki