Lekki łosoś pieczony

Przepis dnia 2021-02-07
Lekki łosoś pieczony
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Łosoś w lekkiej odsłonie. Dietetycznie i smacznie.

Składniki

  • łosoś świeży - 600-700g
  • miód - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidorki koktailowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Miód mieszamy z sosem sojowym, olejem i sokiem z cytryny. Szczypta soli, pieprzu i posiekanego lub suszonego koperku i marynata gotowa. Zalewamy w naczyniu żarodopodrnym nią ułożone kawałki łososia. Skórą do dołu. Musi poleżakować w lodówce około 3 godzin.

  2. Po tym czasie na każdym kawałku łososia układamy plaster cytryny, plasterki pokrojonego czosnku, po dwa pomidorki koktailowe i posypujemy koperkiem.

  3. Łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut na środkowej półce. Danie gotowe do podania na przykład z warzywami gotowanymi na parze.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 01 lutego
Piękne danie.
Gratuluję :-)
ewka16 01 lutego
dobra rybka !
Pysznie, kolorowo i zdrowo:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łosoś świeży - 600-700g
  • miód - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidorki koktailowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cytryna
Składniki