Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekka sałatka z kurczakiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1042
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12620
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1042
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12620
Składniki
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Odstaw na ok. 20 minut w chłodne miejsce. Potem mięso smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Zrumienione z obu stron filety osącz z tłuszczu na kilkakrotnie złożonym papierowym ręczniku i odłóż do wystudzenia.
W tym czasie opłucz rukolę oraz sałatę lodową. Listki sałat dobrze osusz na ściereczce albo w specjalnej wirówce. Większe listki porwij na kawałki. Pomidory oraz ogórek umyj, pokrój w plasterki. Przygotowane warzywa wymieszaj na dużym półmisku. Lekko posyp solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka pokrój w plasterki, rozłóż je na warzywach. Sałatkę możesz serwować z grzankami ziołowymi albo lekkim sosem, np. winegretem miodowo-musztardowym albo sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz startej skórki z cytryny.Źródło: Naj