Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Leczo z kiełbasą i baleronem ze świeżymi warzywami: papryką, cukinią i pomidorami.

Składniki

  • 2 pętka swojskiej kiełbasy
  • 300g baleronu lub szynki wędzonej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej dużej cukinii
  • kilkanaście małych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie

  1. Pomidory ponacinałam na czubku na krzyż i zalałam je wrzątkiem. Odczekałam 2-3 minuty, wyjęłam z wody i obrałam ze skórki. Pomidory pokroiłam w kostkę i odstawiłam. Kiełbasę i baleron pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Paprykę i cukinię oczyściłam z nasion, cukinię dodatkowo obrałam ze skóry. Obydwa warzywa pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i kiełbasę i razem smażyłam aż się zarumieniły. Następnie przełożyłam do garnka, a na patelni przesmażyłam paprykę i cukinię. Po usmażeniu dołożyłam je do kiełbasy do garnka. Dodałam jeszcze pomidory. Dolałam ok. 2 szklanki wody. Wsypałam paprykę w proszku, dodałam koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Leczo dusiłam na niedużym ogniu ok. 30 minut. Leczo podawałam na ciepło z makaronem lub ryżem.

Składniki
  • 2 pętka swojskiej kiełbasy
  • 300g baleronu lub szynki wędzonej
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej dużej cukinii
  • kilkanaście małych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Składniki