Leczo z dynią - jesienne danie jednogarnkowe z dynią – pyszne i rozgrzewające

Leczo z dynią - jesienne danie jednogarnkowe z dynią – pyszne i rozgrzewające
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, za oknem piękna jesień, ostatnio trochę za bardzo wietrzna ale i tak kolory liści rekompensują wiatr. A że jest coraz chłodniej to pomyślałam, że zaproponuję państwu pyszny przepis na jesienne danie z dynią. Danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i lekko pikantne, i trochę przypominające leczo ale z dodatkiem dyni. Polecam przygotować, bo warto ????????????

Składniki

  • dynia Hokkaido – przed obraniem około 1kg , a po obraniu około 600 gramów
  • około 700 g cukinii
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka z górką lubczyku
  • 1 większy listek laurowy lub 2 małe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • oraz około ½ szklanki wody i olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję wszystkie składniki, cebulę drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe grubsze paseczki. Czosnek drobniutko kroję, cukinię kroję w ćwiartki. Umyte pieczarki kroję w plasterki, oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię i obraną, kroję w kostkę.

  2. Teraz w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się delikatnie zeszkliła. Następnie dodaję pieczarki i smażę przez kilka minut, tak żeby pieczarki puściły sok.

    Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaję paprykę i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Następnie dodaję dynię, cukinię, czosnek, przyprawy i około pół szklanki wody, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Na koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze duszę pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – danie jest gotowe.

    Leczo z dynią jest gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
Składniki
  • dynia Hokkaido – przed obraniem około 1kg , a po obraniu około 600 gramów
  • około 700 g cukinii
  • 2 papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka z górką lubczyku
  • 1 większy listek laurowy lub 2 małe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • oraz około ½ szklanki wody i olej do smażenia
Składniki