Leczo z dynią

Leczo z dynią
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W sezonie jesiennym często gotuję leczo - to świetne, rozgrzewające i sycące danie. Moja ulubiona wersja to leczo z dodatkiem dyni.

Składniki

  • 500g kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • 1 mała dynia hokkaido (po oczyszczeniu ok. 600g)
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Z dyni usuwamy pestki, kroimy w kostkę.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dodajemy passatę, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.

  3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 28 listopada 2021
Musiało być pyszne:)
Składniki
  • 500g kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • 1 mała dynia hokkaido (po oczyszczeniu ok. 600g)
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej
Składniki