Leczo czyli zwiewny, lekki obiad

Leczo czyli zwiewny, lekki obiad
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie ma nic równie pysznego jak leczo z sezonowych warzyw. Do tego upychamy to, co nam w lodówce zostaje, bo po co wyrzucać, jak można wykorzystać.

Składniki

  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 600 g cukinii
  • 1 duża papryka szpiczasta
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g baleronu plastrach
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy.
    Pieczarki kroimy na kawałki.
    Cukinię kroimy w dużą kostkę.
    Paprykę kroimy w paski.
    Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki.
    Baleron kroimy w paski.

    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pozostałe warzywa, smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 02 września 2019
Całkiem to niezłe...
Konto usunięte 02 września 2019
Pogadamy ?
Składniki
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 600 g cukinii
  • 1 duża papryka szpiczasta
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g baleronu plastrach
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz
Składniki