Leczo

Leczo
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smaczne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy nasiona, następnie kroimy w plasterki.

  2. Na łyżce oleju podsmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, przekładamy do sporego garnka. Na tym samym tłuszczy smażymy cebulkę, po chwili dodajemy cukinie i na sam koniec czosnek. Chwile razem smażymy po czym dodajemy do kiełbasy. Dodajemy pomidory i koncentrat, podlewamy 1 szklanką bulionu i wsypujemy zioła prowansalskie.

  3. Dusimy pod przykryciem aż cebulka zrobi się miękka a pomidory się rozpadną. Paprykę wrzucamy do garnka na 20-30 minut przed końcem gotowania. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni po czym dodajemy do leczo. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryka ostra i słodką

  4. Ja dodałam jeszcze pod koniec pokrojoną w kostkę i usmażona pierś z kurczaka, bo akurat miałam w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

Jagoda50 22 marca 2012
Bardzo ładne zdjecie ,uwielbiam leczo ale cukinia do lecza juz nie.ALe to jest kwestia smaku a jak wiadomo ilu... Czytaj całość »
Bardzo ładne zdjecie ,uwielbiam leczo ale cukinia do lecza juz nie.ALe to jest kwestia smaku a jak wiadomo ilu kucharzy tyle smaków.
Konto usunięte 22 marca 2012
Smakowite i pieknie wygląda.
irma 23 marca 2012
Danie uwielbiane przez moją rodzinkę, które najczęściej robię latem i jesienią.5
Składniki
Składniki