Leczo

Przepis dnia 2021-08-11
Leczo
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Cukinia z działki, aromatyczne pomidory i kolorowa papryka to idealny zestaw do przygotowania leczo. U mnie obowiązkowo z kiełbasą, która nadaje daniu wspaniałego smaku. Kocham to zestawianie od najmłodszych lat, a najbardziej doceniłam podczas pobytu na Węgrzech, gdzie serwowano je w rozmaitych kombinacjach. Leczo to szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujmy składniki do leczo. Z cukinii odcinamy końce, usuwamy środek z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w plastry (grubość według uznania).

  2. W głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

  3. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy około 7 minut. Dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy*, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko około 5 minut.

    * Jeśli leczo jest zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

    Gotowe leczo podajemy z ulubionymi dodatkami - świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

  4. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych.

Komentarze do przepisu (17)

Nevermore 28 lipca
To jest KLASYKA i tyle razy u nas gości na stole w sezonie, że nie będę się chwalił ;)
Pyszne żarełko, a... Czytaj całość »
To jest KLASYKA i tyle razy u nas gości na stole w sezonie, że nie będę się chwalił ;)
Pyszne żarełko, a teraz to NIEBO ze swoją świeżyzną :)
KulinarnaChwila 29 lipca
Pyszotka:)
smaker 29 lipca
Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda. Jak na talerzu jest tak kolorowo, to od razu dzień staje się... Czytaj całość »
Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda. Jak na talerzu jest tak kolorowo, to od razu dzień staje się lepszy :)!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki