Leczo

Leczo
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jak zawsze przystało, sezonowe przysmaki królują w naszej kuchni. A bez takiego specjału?!? Never…na a! Smakuje nawet na zimno…czasami sądzimy, że nawet lepiej ;)

Składniki

  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. "Na sam wpierw" rusza śląska, którą kroimy, jak lubimy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem przez 5-10 min, do momentu aż puszczą wodę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do rondla. Podlewamy lekko wodą, tak na oko 100 ml powinno wystarczyć. Płyn zawsze można uzupełnić.
    Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki, dodajemy do całości razem z mieloną papryką. Dusimy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z kaszą lub ryżem.

Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 26 czerwca 2017
Pyszności :)
Składniki
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz
Składniki