Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową

Łazanki z pieczarkami i kiełbasą drobiową
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na moją wersję łazanek z pieczarkami oraz kiełbasą z piersi kurczaka. Zamiast klasycznego makaronu łazanki użyłam kolorowych kokardek, które urozmaicają smak oraz wygląd dania. Gorąco polecam :)

Składniki

  • 250 g makaronu kokardki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 2 białe cebule
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szczypty ziaren kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną drobno kroimy, przekładamy do garnka i podlewamy wodą (na tyle by przykryć kapustę). Do kapusty dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i wyciągamy listki laurowe oraz ziele angielskie.

  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry, a kiełbasę w kostkę. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Następnie dodajemy kiełbasę, chwilę smażymy, a na sam koniec dodajemy kiszoną kapustę.

  3. Makaron odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy ziarnami kminku, solą oraz pierzem i smażymy jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły.

  4. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę to możemy ją przepłukać pod zimną wodą tuż przed gotowaniem.

Komentarze do przepisu (12)

Dariusz-D 25 lutego
Fajne te łazanki:-)
GREGORHSPEED 25 lutego
Kasiu <3 Mega pysznie! <3
KulinarnaChwila 26 lutego
Pyszotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu kokardki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 2 białe cebule
  • olej do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szczypty ziaren kminku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki