Łazanki z mięsem

Łazanki z mięsem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Łazanki to konkretne danie, idealne o tej porze roku. Znam różne sposoby ich podania. Poniżej wersja z mięsem mielonym i świeżą białą kapustą. Smaczne i sycące danie. Polecam.

Składniki

  • makaron łazanki 500g
  • świeża biała kapusta 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 70 dkg
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz czarny mielony, sól

Przygotowanie

  1. Kapustę obrać z pierwszych, gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb*. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
    W czasie gdy kapusta stygnie możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Należy go podsmażyć na smalcu, przyprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
    Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach kapusty, następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą, podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
    Łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, połączyć z mięsem i kapustą. Całość posolić, posypać obficie pieprzem. Wszystko razem wymieszać i zapiekać przez 10 minut.

    Łazanki smakują fantastycznie, gdy popijemy je czerwonym barszczem.

    *Głąb z kapusty usuwamy w 90 %, resztę zostawiamy po to, aby liście kapusty nam się zupełnie nie rozpadły, zwłaszcza w gotowaniu.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

dodusia222 14 stycznia 2015
Klasyczne łazanki takie najlepsze:)Pycha!!!
Futka 14 stycznia 2015
Pychota! Dawno nie jadłam łazanek. Narobiłaś mi smaku! :) Twoje łazanki prezentują się bardzo apetycznie :)... Czytaj całość »
Pychota! Dawno nie jadłam łazanek. Narobiłaś mi smaku! :) Twoje łazanki prezentują się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
Konto usunięte 14 stycznia 2015
pyszności...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron łazanki 500g
  • świeża biała kapusta 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone (u mnie z łopatki) 70 dkg
  • smalec 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz czarny mielony, sól
Składniki