Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.

Przygotowanie

  1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę i odcedzamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy.

  3. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 21 maja 2019
Pyszne,bardzo lubię z kiszonej kapusty...świetne:)
pelen_brzuszek 21 maja 2019
brzmi ciekawie :)
kuchmariola63 22 maja 2019
Moje smaki :)
Składniki