Łazanki z kapustą kiszoną

Łazanki z kapustą kiszoną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha!

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g makaronu łazanki
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki (duże)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki gęsiego smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • pieprz
  • maggi

Przygotowanie

  1. Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy zimną wodą.

    Kapustę płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy).

    Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni.

    Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 03 marca 2015
Najlepsze! Prezentują się bajecznie :)
kstr54 05 marca 2015
Jak dla mńie za malo kapustki',wyglada smacznie
Marusia26 04 października 2018
Chodziły za mną i wreszcie gotuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g makaronu łazanki
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki (duże)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki gęsiego smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • pieprz
  • maggi
Składniki