Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzikcho
Łazanki z kapustą i grzybami goszczą na wielu świątecznych stołach, ale równie dobrze mogą być łatwym i dość szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym.

Składniki

  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • cebula, 2 szt.
  • grzyby suszone, ok 20 g
  • makaron łazanki, 1 op.
  • liść laurowy, 3 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • kminek, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dobrze jest dodać do wody 2 łyżki oleju, makaron nie będzie się sklejał).
    Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
    Grzyby obgotowujemy w małej ilości wody (nie wylewamy wody!).
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
    Kapustę delikatnie odciskamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka.
    Dodajemy podsmażoną cebulę, obgotowane i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, liście laurowe, kminek, sól i sporo pieprzu.
    Całość zalewamy wodą z gotowania grzybów (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszeczkę wody) i gotujemy do miękkości kapusty.
    Pod koniec gotowania odparowujemy wodę i delikatnie podsmażamy kapustę w garnku.
    Dodajemy ugotowany makaron łazanki, mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • cebula, 2 szt.
  • grzyby suszone, ok 20 g
  • makaron łazanki, 1 op.
  • liść laurowy, 3 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • kminek, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
Składniki