Łazanki z fenkułem i marchewką

Łazanki z fenkułem i marchewką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyłem go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystałem łazanki tak małe ,że jak je zobaczyłem to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. .)

Składniki

  • 125 g drobnego makaronu łazanki
  • 1 średni fenkuł
  • 4 młode marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Fenkuł umyłem, wyciąłem gorzki głąb. Pokroiłem na cienkie kawałki ( zapałki ). Marchewkę po umyciu i obraniu pokroiłem na julienne. Czosnek obrałem, pokroiłem na plasterki.
    Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem czosnek, przyrumieniłem, dodałem fenku, marchewkę. Dusiłem do miękkości warzyw ( powinny być al dente ). Pieczarki opłukałem, obrałem i pokroiłem na plasterki. Dodałem do warzyw. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Makaron ugotowałem w dużej ilości osolonej wody również al dente. Łazanki wymieszałem z warzywami. Dusiłem jeszcze krótko pod przykryciem.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 25 czerwca 2015
Niesamowicie smaczna propozycja na łazanki :) Pycha! :)
Składniki
  • 125 g drobnego makaronu łazanki
  • 1 średni fenkuł
  • 4 młode marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki