Łazanki tradycyjne

Łazanki tradycyjne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Być może dla innych tradycyjne to z kapustą kiszoną, ale dla mnie ze słodką takie są.

Składniki

  • 500 g białej kapusty
  • 300 g makaronu łazanki
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • kminek
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałem wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia.

    Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem.

    Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekorowałem posiekaną natką pietruszki.

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (2)

galica13 12 stycznia 2016
Lubię łazanki, jednak zawsze gotowałam kapustę oddzielnie. Podajesz o wiele prostszy i szybszy sposób ich... Czytaj całość »
Lubię łazanki, jednak zawsze gotowałam kapustę oddzielnie. Podajesz o wiele prostszy i szybszy sposób ich przyrządzenia. Dziękuję, wkrótce spróbuję
Futka 12 stycznia 2016
Mniam <3 Wszystko co najlepsze :D
Składniki
  • 500 g białej kapusty
  • 300 g makaronu łazanki
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • kminek
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki
Składniki