Łazanki – prosty przepis na domowy makaron

Łazanki – prosty przepis na domowy makaron
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody.

  2. Mieszamy widelcem a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta (powinno być trochę twardsze niż na pierogi).

  3. Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części musimy rozwałkować - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia.

  4. Jeśli wyjdzie nam zbyt dużo łazanek, możemy je ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Najlepiej suszyć łazanki całą noc a potem przesypać je do zamykanego słoja.

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda
  • 2 łyżki oleju
Składniki