Lazania z warzywami

Lazania z warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczne, letnie danie. Polecam.

Składniki

  • około 300 g płatów makaronu do lazanii
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 300 g żółtego sera
  • sos beszamelowy:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Obydwa warzywa zeszklić na oleju. Dodać do nich pokrojoną w cienkie plastry cukinię i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
    W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondlu. Dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powoli dolewać mleko. Nadal mieszać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać przyprawy i jeszcze chwilę pogotować. Następnie warzywa przełożyć do beszamelu. Wymieszać.
    Na dno naczynia żaroodpornego dać 2-3 łyżki sosu. Potem ułożyć pierwszą warstwę makaronu do lazanii. Na nią sos z warzywami. Posypać startym serem. Z kolejnymi warstwami postępować identycznie. Proporcje są wyliczone na pięć warstw.
    Tak przygotowana lazanię dać do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25-30 minut. Po upieczeniu podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 29 lipca
Przepyszna ślinka mi leci:)
fafiatko 29 lipca
Przepysznie wyglada, gratuluje przepisu!
Dziękuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 300 g płatów makaronu do lazanii
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 300 g żółtego sera
  • sos beszamelowy:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki