Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, syta jesienna zapiekanka - z sosem dyniowym, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 409
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11610
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 409
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11610
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Składniki
Przygotować sos: W garnku zmieszać pure z dyni ze śmietaną, mlekiem i musztardą, doprawićdo smaku solą i pieprzem. Jak nie macie puree z dyni to łatwo je zrobić - wystarczy upiec kawałek dynii w piekranikiu ( ok 40 minut w 180 stopniach) i zmiksować miąższ
Cebulą pokroić w połkrążki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Smażyć cebulę na małym ogniuprzez ok 15 minut, aż zbrązowieje - dodać cukier i ocet, smażyć kolejne 5 minut mieszając. Ser pleśniowy pokruszyć na kawałeczki
Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć i rozprowadzić trochę ( 2 łyżki) sosu, Na to wyłożyć 1 warstwę płatów do lazanii. Na płaty wyłożyć 1,4 sosu, 1/3 cebuli i 1,3 sera. Na to płaty, ponownie sos, cebulę i ser i jeszcze raz płaty, sos, cebulkę i ser. Na wierzch wyłożyć warstwę płatów i resztę sosu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Mozzarellę zetrzeć, wysypać na wierzch i piec jeszcze 10 minut