Lazania z cukinii z tuńczykiem i mozzarellą

Lazania z cukinii z tuńczykiem i mozzarellą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: wjosna
Niecodzienny sposób na lazanię - plastry cukinii zamiast makaronu. A do tego tuńczyk, kapasy i mozzarella zapieczone w jednej smakowitej całości

Składniki

  • SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • LAZANIA
  • 4 małe cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 parmezanu
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek kaparów

Przygotowanie

  1. Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć na zasmażkę, wlać mleko i wywar i gotować aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas.
    Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odstawić na bok.
    Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (nie za cienkie) i lekko przesmażyć na oliwie na patelni grillowej (albo podpiec w piekarniku), odłożyć.

  2. Bułkę rozdrobnić w robocie kuchennym na okruszki.
    Mozzarelle pokroić w kosteczkę, parmezan zetrzeć.
    Bułkę i oba sery wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po wierzchu.
    Cebulę pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy.
    W żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu.
    Powtórzyć to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii.
    Posypać ją odłożoną bułką z serami, przykryć naczynie folią aluminiową.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Piec zapiekankę 30 minut, zdjąć folię z góry i dopiec jeszcze 10-15 minut aż wierzch się zarumieni.

Komentarze do przepisu (2)

anonymous.270181 06 października 2018
To nie jest niecodzienne lazania.to po prosu nie jest lazania.To jakiś kretyński przepis udający lazania
wjosna 06 października 2018
Tak zwane Janusze kulinariów...
Składniki
  • SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • LAZANIA
  • 4 małe cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 parmezanu
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łyżek kaparów
Składniki