Lazania w sosem bolońskim z pieczonymi warzywami

Lazania w sosem bolońskim z pieczonymi warzywami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: turek
Tradycyjną włoską lazanię postanowiłam wzbogacić o pieczonego bakłażana i paprykę. Lazania jest wtedy bardziej aromatyczna i bogata w smaku.

Składniki

  • Sos boloński:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub wieprzowego
  • 500 ml passaty pomidorowej + 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Sos beszamelowy:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • Pieczone warzywa:
  • 1/2 szt. papryki czerwonej
  • 1 bakłażan
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 200 g makaronu do lazanii (płaty)
  • 80 g startej mozzarelli
  • Do smaku: sól, pieprz biały mielony, tymianek, gałka muszkatołowa, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w cieńkie plastry , posolić i pozostawić na 10 minut, aż puści wodę i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie upiec w piekarniku z papryką i czosnkiem skropionymi oliwą z oliwek, posypanymi tymiankiem i solą z wierzchu w 200 stopniach C przez 30 minut. Bakłażana i czosnek wyciągnąć po 10 minutach pieczenia.

  2. Sos boloński:
    Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pieczony czosnek drobno posiekać. Następnie podsmażyć mięso. Dodać marchewkę i passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem białym, oregano i ziołami prowansalskimi. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut.

  3. Sos beszamelowy:
    Masło rozpuścić i wymieszać z mąką, a następnie krótko podsmażyć. Całość rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować przez 5 minut często mieszając. Kolejno dodać żółtka i nie dopuścić do zagotowania (może się zważyć) cały czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową, wymieszać.

  4. Złożenie:
    Na dnie rozprowadzamy 2 łyżki płynnej części sosu bolońskiego (bez mięsa), układamy makaron, mięso i pieczone warzywa( do wyczerpania ilości sosu, makaronu i warzyw) - 2-3 warstwy.

  5. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy tartą mozzarellą.

  6. Lazanię pieczemy w 200 stopniach C przez 30-35 minut, aż powstanie chrupiąca skórka.

  7. Upieczoną Lazanię podawać na ciepło.
    Smacznego:)!!!

Składniki
  • Sos boloński:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub wieprzowego
  • 500 ml passaty pomidorowej + 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Sos beszamelowy:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • Pieczone warzywa:
  • 1/2 szt. papryki czerwonej
  • 1 bakłażan
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 200 g makaronu do lazanii (płaty)
  • 80 g startej mozzarelli
  • Do smaku: sól, pieprz biały mielony, tymianek, gałka muszkatołowa, oregano, zioła prowansalskie
Składniki