Lazania

Lazania
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Lazania. Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja.

Składniki

  • ragout bolognese - wersja klasyczna - zobacz mój przepis, ok. 1/2 kg
  • 600 - 700 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • gotowe płaty makaronowe na lazanię - ok. 1/3 paczki
  • parmezan - ok. 15 - 20 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Przygotowanie

  1. Rogout mięsne podgrzej (moje jest bardzo gęste, więc dodałem ok.0,5l przecieru pomidorowego z kartonu).

  2. Zrób sos beszamelowy: rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zrób jasną zasmażkę. Wlej zimne mleko i podgrzewaj. Mieszaj cały czas, aby nie było grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć - dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
    Sos nie powinien być zbyt gęsty.

  3. Na dno naczynia wylej trochę sosu i równo rozprowadź. Następnie układaj warstwami: płaty makaronu (surowe), ragout, ser, beszamel.
    Układaj warstwy do wyczerpania składników.

  4. Na wierzch wylej resztę sosu i posyp serem.

  5. Piecz w piekarniku ok. 45 -50 minut, aż makaron będzie miękki, a ser na górze się roztopi i zrumieni.
    Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę, aż potrawa lekko przestygnie.
    Krój na porcje i podawaj.

Komentarze do przepisu (1)

panka 05 września 2013
Zabieram. Podoba mi się przepis, nie trzeba się męczyć z gotowaniem makaronu :)
Składniki
  • ragout bolognese - wersja klasyczna - zobacz mój przepis, ok. 1/2 kg
  • 600 - 700 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • gotowe płaty makaronowe na lazanię - ok. 1/3 paczki
  • parmezan - ok. 15 - 20 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Składniki