Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne z warzywami i grzybami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 262
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3154
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 262
Składniki
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy do niej mleko i dokładnie mieszamy. Solimy i chwilę gotujemy, aż uzyskamy dość gęsty sos beszamelowy.
Cebulę i seler drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy oczyszczone (większe pokrojone na kawałki)grzyby, sól i pieprz, chwilę dusimy.
Do żaroodpornego naczynia do zapiekanek lub brytfanny wlewamy nieco beszamelu. Na nim układamy warstwę obgotowanego makaronu. Na makaron wykładamy trochę grzybów i część sera. Czynność powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę tworzy makaron pokryty beszamelem i resztą sera. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 4 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 776 kcal, Białko 24,1 g/ Tłuszcz 27 g/Węglowodany 52,8 gŹródło: Rewia