Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Lasagne z mięsem z łopatki oraz warzywami.

Przygotowanie

  1. Mięso mielone z łopatki podsmażamy aż będzie miękkie. Przyprawiamy, papryką, solą, pieprzem, kurkumą oraz pod koniec bazylią. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy wody lub bulionu warzywnego i dusimy żeby woda się wygotowała.
    Pod sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. 5 min. gotujemy.

  2. Wszystkie warzywa kroimy w cienki plastry, cebulę siekamy.
    Ziemniaki przez krojeniem będzie można gotować ok. 10min.
    Na spód naczynia żaroodpornego dajemy ziemniaki, cebulę, nasze mięso, cukinię i przekładamy makaronem (każdy makaron chwilę wkładam do gotującej się wody (ok.1 min).
    Każdą warstwę przekładam tak samo dodając warzywa, mięso oraz makaron.
    Ser żółty daję na sama górę kończąc tym samym "przekładaniec".
    Ser można również przekładać warstwowo- wtedy całość będzie bardziej zwarta.
    Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika 200"C na około 45-60min.

Składniki