Lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Warte wypróbowania!

Składniki

  • makaron lasagne, ok. 8 płatów
  • pomidory, 80 dag
  • mięso mielone (drobiowe lub wieprzowe), 0,5 kg
  • pieczarki, 30 dag
  • ser żółty, 20 dag
  • cebula, 3 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 3 łyż.
  • bazylia, majeranek, pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron z dodatkiem oleju. Pomidory w kostkę. Pieczarki w drobną kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek przez praskę. Ser zetrzeć.

  2. Na patelni przesmażyć na oleju cebulę z czosnkiem, potem dodać pieczarki i mięso mielone. Następnie dodać pomidory i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić. Naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć na spodzie makaron ( ja 2 płaty), część farszu i trochę sera i tak kolejno do wykorzystania składników. Na wierzchu kładę trochę farszu i posypuję większą ilością sera. Piec 30-40 min w 180 st. C.

Komentarze do przepisu (5)

Boschka 09 lutego 2011
Też lubię lazagne i robię z tych samych składników co TY- ale zamiast pomidorów daję pikantny sok... Czytaj całość »
Też lubię lazagne i robię z tych samych składników co TY- ale zamiast pomidorów daję pikantny sok pomidorowy;-)) Narobiłaś mi chęci - może przez weekend chwilę w kuchni spędzę i zużyję w końcu płaty makaronu, które na mnie z szafki zerkają kusząco od jakiegos czasu ;-)
Jagoda50 10 lutego 2011
Apetyczne danie.
gruszka 11 lutego 2011
lubię lasagnę tylko czy mogą być pomidory z puszki?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron lasagne, ok. 8 płatów
  • pomidory, 80 dag
  • mięso mielone (drobiowe lub wieprzowe), 0,5 kg
  • pieczarki, 30 dag
  • ser żółty, 20 dag
  • cebula, 3 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • olej, 3 łyż.
  • bazylia, majeranek, pieprz i sól
Składniki