lasagne z masa serowa

lasagne z masa serowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: camellia
przy lasagne trzeba sie napracowac,ale koncowy efekt jest wyjatkowy

Składniki

  • 40dag mieszanego miesa mielonego
  • 2 cebule pokrojone w drobna kostke
  • 3 zabki czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 2 puszki pomidorow krojonych w kostke
  • 1 szklanka rosolu
  • 3 Lyzki koncentratu pomidorowego
  • 3 lyzki zielonej pietruszki,oregano,cukier,sol i pieprz do smaku
  • oliwa do smazenia
  • sos serowy;1/2kg sera ricotta,1/2kg tartej mozarelli (typu do pizzy),1/2 szklanki tartego parmesanu, 2 jajka,2 lyzki bazyli,pie
  • 1/2 szklanki tartego parmesanu do posypania
  • 25 dag tartej mozarelli do posypania
  • 1 opakowanie platow do lasagne

Przygotowanie

  1. Mieso podsmazyc na oliwie,dodac czosnek,cebule i papryke,smazyc jeszcze chwile.Calosc zalewamy pomidorami z puszki ,przecierem wymieszanym z rosolem.Dodajemy oregano,zielona pietruszke,cukier,sol i pieprz.Dusimy okolo godziny.

  2. Wszystkie skladniki sosu serowego dokladnie wymieszac.Lasagne ugotowac stosujac znajdujacy sie na opakowaniu przepis.

  3. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwa, nastepnie odrobina sosu pomidorowego.Ukladamy pierwsza warstwe lasagne, a na niej sos pomidorowy,sos serowy, ktory posypujemy parmesanem.Czynnosci powtarzamy az do wyczerpania sosow.Sos serowy powinien byc na wierzchu.Lasagne odstawiamy na godzine i dopiero po tym czasie wkladamy do piekarnika na 30 min.(180).Wyjmujemy i posypujemy gruba warstwa tartej mozarelli, pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Komentarze do przepisu (5)

kuchcik2 16 sierpnia 2011
Zamiast pietruszki lepsza byłaby świeża bazylia. Włoszka uczyła mnie, że płaty lasagnii używa się surowe, a... Czytaj całość »
Zamiast pietruszki lepsza byłaby świeża bazylia. Włoszka uczyła mnie, że płaty lasagnii używa się surowe, a sos odpowiednio ''wodnisty'', żeby płaty upiekły się razem z mięsem i sosem (Włosi stosują do tego bechamel). Ale nie wątpię, że Twoja wersja jest równie smaczna.
camellia 17 sierpnia 2011
Wiele przepisow proponuje odgotowac lasagne i zgadzam sie z tym.Kiedys sama stosowalam platy surowe, z odgotowanymi... Czytaj całość »
Wiele przepisow proponuje odgotowac lasagne i zgadzam sie z tym.Kiedys sama stosowalam platy surowe, z odgotowanymi mam pewnosc,ze nie beda twarde i sama lasagne nie jest tak pofaldowana jak z surowymi,moj sos jest gesty i na dnie nie zgromadzi sie niepotrzebna woda z sosu(czesto tak bywa), wybor nalezy do was.Bazylia,ktora dodalam do sosu serowego daje bardzo intensywny smak,wiec do pomidorowego dodalam tylko pietruszke i oregano.
annawk 08 września 2011
jakie apetyczne .... burczy mi w brzuchu od tych piękności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40dag mieszanego miesa mielonego
  • 2 cebule pokrojone w drobna kostke
  • 3 zabki czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 2 puszki pomidorow krojonych w kostke
  • 1 szklanka rosolu
  • 3 Lyzki koncentratu pomidorowego
  • 3 lyzki zielonej pietruszki,oregano,cukier,sol i pieprz do smaku
  • oliwa do smazenia
  • sos serowy;1/2kg sera ricotta,1/2kg tartej mozarelli (typu do pizzy),1/2 szklanki tartego parmesanu, 2 jajka,2 lyzki bazyli,pie
  • 1/2 szklanki tartego parmesanu do posypania
  • 25 dag tartej mozarelli do posypania
  • 1 opakowanie platow do lasagne
Składniki