Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z łososiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Szpinak i krewetki rozmroź. Stop 5 dag masła, oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion i mleko. Mieszając, gotuj 5 minut, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Pod koniec gotowania wlej wino.
Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj 2 łyżki beszamelu i połóż 2 płaty makaronu. Znów rozprowadź 2 łyżki beszamelu i przykryj połową masy szpinakowej. Przykryj 2 płatami lasagne. Po wyłożeniu łososia, ostatnich warstw lasagne i beszamelu sery grubo zetrzyj, wymieszaj i posyp nimi lasagne. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 175o C.
Krewetki oczyść, opłucz i smaż 3 minuty. Dodaj przekrojone pomidory, posiekaną cebulę i czosnek. Na wierzch lasagne wyłóż krewetki w pomidorkach.
Krok po kroku
Filety z łososia opłucz, lekko odciśnij z wody i osusz. Następnie posyp solą, czarnym mielonym pieprzem oraz skrop 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny. Jeśli lubisz aromatyczny, intensywny smak ryby, posyp ją specjalną przyprawą.
Rozmrożony szpinak odsącz. Cebule obierz, jedną z nich posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dołóż szpinak, duś kilka minut. Masę szpinakową przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Drugą warstwę lasagne posmaruj 2 łyżkami beszamelu i przykryj łososiem. Najpierw rozprowadź na nim pesto, a potem znów odrobinę beszamelu. Łososia przykryj 2 płatami lasagne, resztą szpinaku i ostatnią warstwą makaronu. Wyłóż pozostały sos.Źródło: Na żywo