Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lasagne z cukinii"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1143
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11661
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1143
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11661
Składniki
1 cukinii wraz ze skórką pokrój w plasterki. Pozostałe przekrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej lub na zwykłej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 10-15 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory, suszone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś około 10 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. W rondelku rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie przy tym mieszając trzepaczką do połączenia składników. Następnie powoli wlewaj mleko i mieszając gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oleju. Na dnie rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego a resztę składników układaj w następującej kolejności: plastry cukinii, sos beszamelowy, mięso, starta mozzarella – aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są plastry cukinii, które należy przykryć pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż okrągłe plastry cukinii. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
<strong>: 80 minut Porcja: 550 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie