Lasagne rodzinna w trzech smakach

Przepis dnia 2010-03-16
Lasagne rodzinna w trzech smakach
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Przepisów na lasagne jest tyle ilu kucharzy, ten przepis sprawdziłam na swojej rodzince i wszyscy uwielbiają połączenie trzech sosów... Doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Składniki

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuść masło, zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Patelnię postaw ponownie na ogniu, niech mąka się nieco zarumieni, znów zestaw patelnię z ognia i zalej zimnym mlekiem. Postaw patelnię na ogniu i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsty dolewaj mleka aż będzie dobrej gęstości. Aby nadać sosowi ładny kolor oraz jedwabistą konsystencję do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, uprzednio zdejmując patelnię z ognia. Doprowadź sos do wrzenia i dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

  2. Sos mięsny: mielone mięso wymieszaj w misce z 3-4 zgniecionymi ząbkami czosnku, przyprawą do mięsa mielonego i pieprzem. Pokrój cebule w drobną kostkę i wrzuć je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Cebulę zeszklij i zdejmij z patelni. Dolej troszkę oliwy i na dużym ogniu, szybko usmaż mięso, cały czas mieszając, aby nie zbiło się w duże kawałki. Kiedy mięso już ładnie się podsmaży, wrzuć z powrotem cebulę i wymieszaj z mięsem. Zalej całość szklanką czerwonego wina i doprowadź do wrzenia (ten etap możesz pominąć jeśli nie masz wina). Do mięsa dodaj pomidory i wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 15 minut, potem zdejmij przykrywkę i mieszając od czasu do czasu gotuj aż sos zgęstnieje.

  3. Sos grzybowy (proponuję robić równocześnie z mięsnym): na maśle podsmaż grzyby - mogą być w całości, jeśli są mrożone to kiedy już odmarzną na patelni przykryj je i pozwól się im dusić we własnym sosie. Po 5-10 minutach zalej grzyby bulionem grzybowym (z kostki) i duś jeszcze pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie odkryj sos i przypraw sosem sojowym oraz rozmarynem (ja lubię jak jest go dużo). Kiedy większość płynu odparuje sos jest gotowy.

  4. Szpinak: na oliwie podsmaż mrożony szpinak z jednym, zgniecionym ząbkiem czosnku. Jeśli lubisz możesz dodać do niego śmietany (niedużo). Szpinak dopraw solą i pieprzem.

  5. Wszystko mamy już gotowe. Zabieramy się za przekładanie. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy i kilka łyżek beszamelu (nie mieszamy ich!). Na to wykładamy 3 płaty surowego makaronu do lasagne. Na makaron wykładamy szpinak (cały) i kilka plastrów sera (2-3) i trochę beszamelu. Na to znów kładziemy płaty makaronu (3), wykładamy 1/3 sosu mięsnego i na to 2-3 łyżek beszamelu, znów makaron (3 płaty) na to grzyby, 2-3 plastrów sera i beszamel. Znów kładziemy 3 płaty makaronu i 1/3 sosu mięsnego, polewamy go beszamelem i wykładamy gęsto plastry sera, na koniec dajemy jeszcze sos mięsny i posypujemy go rozmarynem oraz ostrą papryką. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. C. Do tego lampka wina, mniam! Marzec 2010r.

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 14 marca 2010
Czasochłonne, ale na pewno warte wysiłku :)
ilia 15 marca 2010
Wbrew pozorom przygotowanie nie zajmuje tak wiele czasu, zajmuje od 45 minut do godziny, w końcu można kilka... Czytaj całość »
Wbrew pozorom przygotowanie nie zajmuje tak wiele czasu, zajmuje od 45 minut do godziny, w końcu można kilka rzeczy robić równocześnie :) A pieczenie to już tylko 45 minut i gotowe :)
annawk 15 marca 2010
apetycznie wyglada , i ten kieliszek ... PIĘKNY:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki