Lasagne lazania z mięsem mielonym

Lasagne lazania z mięsem mielonym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl/)

Składniki

  • płatków lasagne 6 szt
  • mięso wieprzowe mielonego ½ kg
  • Cebula biała 1 szt
  • czosnek niedźwiedzi 10 listków
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Ser żółty 6 plasterków
  • Ketchup 1 łyżka
  • przyprawa do mielonego mięsa 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny 5 łyżek
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki

  2. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia

  3. i obłożyć resztą mięsa.

  4. Następnie położyć plastry sera.

  5. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 23 maja 2016
uwielbiam :)
Składniki
  • płatków lasagne 6 szt
  • mięso wieprzowe mielonego ½ kg
  • Cebula biała 1 szt
  • czosnek niedźwiedzi 10 listków
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Ser żółty 6 plasterków
  • Ketchup 1 łyżka
  • przyprawa do mielonego mięsa 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny 5 łyżek
  • tłuszcz do formy
Składniki