Lasagne

Lasagne
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gocha01
Danie przepyszne i bardzo syte,polecam na sobotni obiad albo spotkanie z przyjaciołmi :-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Płaty lasagne zawsze podgotowuję,bo nie trzeba na danie za długo czekać.Owszem jest z tym trochę roboty,ale cóź:-)

  2. Z masła,mąki i zimnego mleka robimy sos beszamelowy,dosmaczamy solą i gałką muszkatołową (kto ile lubi,ja uwielbiam smak gałki dlatego ścieram jej naprawdę sporo).

  3. Mięso dusimy na patelni z cebulą,sosami Bolońskimi i odrobiną wody.

  4. Świeże listki bazylii myjemy i miksujemy blenderem razem z czosnkiem,oliwą,solą i ziołami prowansalskimi.Powstałe w ten sposób pesto wrzucamy do mięsa.

  5. Do naczynia,w ktorym zapiekamy naszą lasagne wylewamy cienką warstwę sosu beszamelowego,potem kładziemy na zmianę warstwy płatów makaronowych i mięsa.Kończymy płatami makaronu,które zalewamy pozostałym beszamelem.Formę przykrywamy folią aluminiową(makaron nie wysuszy się wtedy na wiór) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut.Moja lasagne wyszła troszkę plaskata,bo piekłam w dużej formie do ciasta.Kiedy potrawa jest gotowa posypuję ją tartym,żółtym serem i jeszcze na chwilkę wsadzam do piekarnika,tylko tyle żeby ser się rozpuścił.Smacznego:-)

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 26 lutego 2012
mniam napewno pyszna :)
Konto usunięte 29 lutego 2012
Jak już znalazłam to teraz do ulubionych i oczywiście do zrobienia:-))) Pewnie smakuje tak samo pysznie jak... Czytaj całość »
Jak już znalazłam to teraz do ulubionych i oczywiście do zrobienia:-))) Pewnie smakuje tak samo pysznie jak wygląda pozdrawiam
mala_black 14 listopada 2012
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje ,5 odemnie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki