LASAGNE

Przepis dnia 2011-05-28
LASAGNE
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: vikiviki
przepyszne,dla miłośników makaronu,

Składniki

  • makaron lasagne, 20szt.
  • pieczarki lub inne grzyby, 400g
  • sos lub sok pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1szt.(duża)
  • mięso mielone, 0,5kg
  • czosnek, 5 ząbków
  • olej do smażenia
  • margaryna do natłuszczenia naczynia
  • ser żółty, 25dag

Przygotowanie

  1. Ja wcześniej wrzucam makaron do wrzącej wody i gotuję ok.3 min,a potem hartuję go zimną wodą(wszystko po to by skrocić czas pieczenia).Oczywiście nie trzeba tego robić.

  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę,Wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, podsmażam aż zmięknie.Pieczarki obieram i kroję w paseczki lub ścieram na tarce o grubych oczkach.Następnie wrzucam na patelnię z cebulką.Smażę do czasu,gdy pieczarki już zmiękną i będą gotowe do jedzenia.(ok.15min)

  3. W między czasie do osobnego garnka wrzucam mięso mielone i przysmażam.

  4. Gdy pieczarki będą już gotowe przesypuje je do garnka w którym smażę mięso,dodaję odrobinę sosu pomidorowego oraz wyciskam przez praskę czosnek.Do tego wszystkiego dodaję starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.To wszystko jeszcze chwilkę smażę na wolnym ogniu.(By czosnek puścił odpowiedni aromat)

  5. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem lub margaryną.

  6. Układam makaron tak by zakrył dno, na to mięso z pieczarkami i polewam sosem pomidorowym i tak do wyczerpania składnków.Na wierzch daje makaron i polewam sokiem. SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (5)

Sapik3 27 maja 2011
Rewelacja takiego przepisu własnie szukałam myk do ulubionych na niedziele bedzie jak znalazł ))))
Boschka 27 maja 2011
Potwierdzam, ze lazagne jest bardzo dobra - od lat robię wlaśnie z takich samych składników - tyle, ze płaty... Czytaj całość »
Potwierdzam, ze lazagne jest bardzo dobra - od lat robię wlaśnie z takich samych składników - tyle, ze płaty makaronu daję bez podgotowywania, czy przelewania wrzątkiem. Na duże naczynie żaroodporne zuzywam ok. litra soku pomidorowego - najbardziej preferujemy pikantny..
achart 01 czerwca 2011
A gdzie jest sos beszamelowy?:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron lasagne, 20szt.
  • pieczarki lub inne grzyby, 400g
  • sos lub sok pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1szt.(duża)
  • mięso mielone, 0,5kg
  • czosnek, 5 ząbków
  • olej do smażenia
  • margaryna do natłuszczenia naczynia
  • ser żółty, 25dag
Składniki