LASAGNE

LASAGNE
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziash7
Drazni kubki smakowe tak,że nie możesz się od niej oderwać !

Składniki

  • makaron lasagne, opakowanie
  • mięso mielone, 500 g
  • marchewka, 1 szt
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidor, 1 sztuka
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • cebula, 1 sztuka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • mleko, 2 szklanki
  • mąka, 4 łyzki
  • masło, 50 gram
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • sól, szczypta
  • pieprz, szczypta
  • ser żółty, 400 gram

Przygotowanie

  1. Polej patelnię oliwą , podsmaz lekko cebulę , marchewkę zetrzyj na tarce , czosnek wycisnij przez praskę , nastaw piekarnik na 180 stopni

  2. na patelnię dodaj mięso , pomidory , marchewkę , bazylię , czosnek , duś ok. 15 min.

  3. Przygotuj sos beszamelowy

  4. W rondelku roztop masło , dodaj makę , mieszaj , dolej mleko , wsyp gałkę muszkatołową , sól , pieprz , gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje

  5. Przygotuj naczynie żaroodporne , najlepiej kwadratowe

  6. Przygotuj garnek z przegotowaną wodą , wkładaj po jednym listku makaronu lasagne , każdy z osobna na ok. 20 sekund

  7. "Wyparzony" makaron ułóz na dnie naczynia

  8. Na makaron nałóż kilka łyżek mięsa , polej małą iloscią sosu beszamelowego , posyp serem zółtym

  9. Kończymy ułożeniem ostatniej warstwy makaronu. Ponieważ może się przypalić polej sosem beszamelowym i posyp obficie serem i ułóż kilka małych kosteczek masła

  10. Naczynie, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekamy przez ok. 30-40 minut.

Komentarze do przepisu (15)

agulam22 06 czerwca 2009
Bardzo dobry przepis,ja żeby się nie męczyć z sosem beszamelowym robię tylko mięso w sosie pomidorowym i tym... Czytaj całość »
Bardzo dobry przepis,ja żeby się nie męczyć z sosem beszamelowym robię tylko mięso w sosie pomidorowym i tym przekładam warstwy makaronu.
madziash7 09 czerwca 2009
Zgadzam się , sos beszamelowy nie jest koniecznym dodatkiem ale lubię dawać go na wierzch lasagne , wtedy mam... Czytaj całość »
Zgadzam się , sos beszamelowy nie jest koniecznym dodatkiem ale lubię dawać go na wierzch lasagne , wtedy mam pewność , że nie przypiecze się zbytnio od góry :)
mamakacperka4 09 czerwca 2009
Mniam, mniam :) Uwielbiam te smaki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron lasagne, opakowanie
  • mięso mielone, 500 g
  • marchewka, 1 szt
  • czosnek, 3 ząbki
  • pomidor, 1 sztuka
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • cebula, 1 sztuka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • mleko, 2 szklanki
  • mąka, 4 łyzki
  • masło, 50 gram
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • sól, szczypta
  • pieprz, szczypta
  • ser żółty, 400 gram
Składniki