Lasagne

Lasagne
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Autorska wersja klasycznego dania włoskiego.

Składniki

  • Makaron lasagne 400 g
  • Mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane 1 kg
  • Cebula biała 2 szt.
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Mleko 600 ml
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Ser żółty około 300 g
  • Sok pomidorowy 1 szklanka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso i cebulę zmielić.

  2. Olej rozgrzać w rondlu, dodać mięso z cebulą oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę.

  3. Dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz oregano.

  4. Tak przygotowany sos pomidorowy dusić jeszcze przez kilka minut.

  5. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  6. Mleko wymieszać z mąką, dodać około 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku i podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

  7. Sos pomidorowy podzielić na około 4 części, sos beszamelowy na około 3 części, makaron na około 4 części, ser na około 3 części.

  8. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy:
    1. sos pomidorowy
    2. makaron
    3. sos pomidorowy
    4. sos beszamelowy
    5. ser
    6. makaron
    7. sos pomidorowy
    8. sos beszamelowy
    9. ser
    10. makaron
    11. sos pomidorowy
    12. ser
    13. makaron
    14. sos beszamelowy
    15. sok pomidorowy.

  9. Lasagne piec w piekarniku z włączoną grzałką dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

  10. Następnie włączyć również grzałkę górną i piec jeszcze przez około 5 minut.

Składniki
  • Makaron lasagne 400 g
  • Mięso wieprzowe, wołowe lub mieszane 1 kg
  • Cebula biała 2 szt.
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Mleko 600 ml
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Ser żółty około 300 g
  • Sok pomidorowy 1 szklanka
  • Sól
  • Pieprz
Składniki