Lasagne

Lasagne
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Klasyczna, pyszna, najprostsza ;-)))

Składniki

  • 15-17 płatów makaronowych na lasagne
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 4-6 łyżek oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag żółtego sera
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj mięso.

  2. Wszystko smaż do momentu, aż mięso będzie się delikatnie rumienić, dodaj wtedy wodę i przecier pomidorowy, zioła prowansalskie. Wszystko razem zagotuj, dopraw solą i pieprzem.

  3. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę dokładnie wymieszaj, powoli dolewaj mleko jednocześnie cały czas mieszając tak aby nie porobiły nam się grudki, wszystko razem gotuj do momentu zgęstnienia sosu, dodaj wtedy pieprz i gałkę muszkatołową.

  4. Na dużą brytfannę wylej cienką warstwę sosu beszamelowego, na nim poukładaj płaty makaronu, na makaron wyłóż niewielka ilość mięsa, polej je sosem beszamelowym i posyp startym żółtym serem.

  5. Na ser ułóż płaty makaronu, na makaron wyłóż mięso polej sosem i posyp serem, jeszcze raz poukładaj płaty makaronu , na to mięso które polej sosem, a na wierzch posyp startym serem.

  6. Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 30-40 minut. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (12)

pelen_brzuszek 19 kwietnia 2018
Najlepsza klasyka :)
fafiatko 19 kwietnia 2018
Taki kawalek to bym z checia zjadla!
GREGORHSPEED 19 kwietnia 2018
Kocham lasagne <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15-17 płatów makaronowych na lasagne
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 4-6 łyżek oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag żółtego sera
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Składniki