langustynki w czerwonym curry

langustynki w czerwonym curry
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
drogie
avatar Autor: agafia
pyszne langustynki w pikantnym, aromatycznym curry

Składniki

  • langustynki - 12 szt
  • papryka czerwona - 1 duża
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • kolendra - 1 pęczek
  • sos rybny - 1 łyżka
  • limonka - 1 owoc
  • cukier brązowy - szczypta
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • sól

Przygotowanie

  1. Langustynki oczyścić, usunąć pancerze i głowy (można użyć ich jako bazę bulionu do zupy rybnej).

  2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić warzywa, dusić 8-10 minut.

  3. Następnie dodać pastę curry, dokładnie wymieszać, wlać mleko kokosowe,sos rybny, doprawić sokiem z limonki, odrobiną cukru i ewentualnie solą, doprowadzić do wrzenia. Włożyć langustynki, gotować kolejne 3-4 minuty.

  4. Gotowe curry podawać z ryżem i posiekaną kolendrą.

Składniki
  • langustynki - 12 szt
  • papryka czerwona - 1 duża
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • czerwona pasta curry - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • kolendra - 1 pęczek
  • sos rybny - 1 łyżka
  • limonka - 1 owoc
  • cukier brązowy - szczypta
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • sól
Składniki